Jabatan Warisan Negara merakamkan ucapan terima kasih kepada YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) atas kelapangan masa yg diberikan utk turut sama menjayakan Program Jom ke Dapur Warisan bersempena Kempen Kenali, Sayangi dan Lestarikan Warisan Kita, anjuran Jabatan Warisan Negara.

          Program ini dilaksanakan sebagai usaha utk mengetengahkan pengetahuan mengenai makanan warisan yg telah diberi pengiktirafan sebagai Makanan Warisan Kebangsaan menerusi segmen demonstrasi masakan.

          Pasti anda ingin tahu apakah hidangan warisan dari negeri bumi kenyalang yang telah dimasak sendiri oleh YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri? Oleh itu, teruslah mengikuti laman sosial kami untuk melihat YB Menteri beraksi di Jom ke Dapur Warisan sama2 kita nantikan...
𝗣𝗔𝗜𝗦 𝗜𝗞𝗔𝗡 𝗞𝗘𝗥𝗔𝗠𝗔𝗧
Pais Ikan Keramat merupakan makanan warisan di Lenggong, Perak. Ia merupakan makanan berbungkus yang menggunakan daun pisang.
Ikan keramat ini bersaiz kecil seakan-akan ikan bilis. Pais ini dibakar di atas bara dengan menggunakan pemanggang kayu atau penyalai ataupun dikukus.
𝘽𝙖𝙝𝙖𝙣:
• 500 gm ikan keramat (ikan halus)
• 2 helai daun kunyit
• 10 helai daun kesum
• 3 biji limau kasturi – diambil jusnya
• Garam dan gula secukup rasa
• Daun pisang – untuk membungkus
𝘽𝙖𝙝𝙖𝙣 𝙏𝙪𝙢𝙗𝙪𝙠:
• 5-6 biji bawang kecil
• 3 biji bawang putih
• 6-10 biji cili padi
• 5 cm kunyit hidup
• 2 batang serai
𝘾𝙖𝙧𝙖 𝙢𝙚𝙢𝙗𝙪𝙖𝙩:
1. Ikan keramat atau ikan halus ini dibasuh dengan asam dan garam kasar untuk menghilangkan hanyir dan lendir, dan di toskan.
2. Kemudian digaul sebati dengan bahan yang telah ditumbuk. Daun kunyit dan kesum yang dihiris halus digaulkan bersama.
3. Perisakan dengan garam dan gula serta perahan limau kasturi.
4. Setelah sebati, ikan dbungkus dengan daun pisang seperti membuat lepat pisang.
5. Kemudian dipanggang dengan pemanggang atau dibakar ataupun disalai.


𝗕𝗢𝗧𝗢𝗞-𝗕𝗢𝗧𝗢𝗞 𝗜𝗞𝗔𝗡
Hidangan ikan yang dibaluti pelbagai jenis dedaun ulam, disalut dengan rempah khas, kemudian dibungkus dengan daun pisang yang sangat membantu memberikan aroma harum pada masakan ini ketika dikukus.
Sangat terkenal di Johor dan sangat di sukai kebanyakkan oleh generasi lama.
Nah JWN sediakan resepi dibawah untuk dicuba…
𝘽𝙖𝙝𝙖𝙣:
• 500 gm ikan tenggiri
• 3 tangkai daun kari
• 3-4 ulas bawang putih
• 8-10 ulas bawang kecil
• 2 batang serai
• 2.5 cm halia
• 2.5 lengkuas
• 125 ml pati santan
• 2 camca besar rempah kari ikan
• 2 camca besar kerisik
• Gula dan garam secukup rasa
• 1 camca besar perahan limau nipis
𝘽𝙖𝙝𝙖𝙣-𝙗𝙖𝙝𝙖𝙣 𝙐𝙡𝙖𝙢:
• 20 helai pucuk ubi
• 10 helai pucuk daun bebuas
• 10 helai pucuk mengkudu
• 20 helai daun kesum
• 6 helai daun cekur
• 4 helai daun kunyit-buang tulangf daunnya
𝘽𝙖𝙝𝙖𝙣-𝙗𝙖𝙝𝙖𝙣 𝙗𝙪𝙣𝙜𝙠𝙪𝙨𝙖𝙣 / 𝙗𝙖𝙡𝙪𝙩𝙖𝙣:
• 6-7 keping daun pisang bersaiz 10 cm x 10 cm
(bersihkan dan layurkan diatas api)
• 6 batang lidi
𝘾𝙖𝙧𝙖 𝙢𝙚𝙢𝙗𝙪𝙖𝙩:
1. Bersihkan ikan dan toskan. Digaul bersama bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas dan halia yang dikisar. Digaulkan juga dengan serbuk kari, garam, gula, kerisik, air limau nipis, daun kunyit dan pati santan.
2. Semua ulaman dibahagi kepada tiga dan disusun di atas daun pisang secara berasingan untuk menjadikan tiga bungkus.
3. Rempah yang telah digaul dibahagi tiga dan diletakkan di atas pucuk-pucuk ulaman, kemudian letakkan seekor / kepingan ikan di atas rempah tadi, selepas itu diletakkan lagi rempah di atas ikan dan ditutup dengan pucuk ulaman semula serta dibungkus didalam daun pisang. Kukus sehingga 15-20 minit.

𝗕𝗨𝗕𝗨𝗥 𝗔𝗡𝗔𝗞 𝗟𝗘𝗕𝗔𝗛
Warisan Kebangsaan 2015
Sajian tradisional ini terkenal di negeri Perak, khasnya di kawasan Perak Tengah dan Kuala Kangsar. Kebiasaannya, bubur ini dihidangkan semasa ‘Majlis Berendoi’ (apabila bayi diletakkan dalam buai buat kali pertama). Hidangan ini sukar diperoleh di tempat lain.
Bahan pejal atau ketulan bubur dihasilkan daripada tepung beras, tepung ubi, kapur sirih dan pati pandan. Manakala kuah bubur mengandungi santan, gula dan daun pandan.
Adunan membuat pepejal bubur perlu likat dan dibentuk di dalam acuan dan tekan melalui acuan sehingga jatuh kedalam air yang sedang mendidih di atas dapur. Keluarkan dan masukkan ke dalam kuah yang di masak di atas dapur berlainan.
Jom cuba menu ini sebagai pemanis mulut berbuka puasa nanti.
𝑩𝒂𝒉𝒂𝒏:
• 125 gm tepung beras
• 60 gm tepung ubi
• 2 helai daun pandan
• 200 gm gula
• 500 ml santan
• 5 sudu besar pati pandan
• Sedikit kapur sirih
𝑪𝒂𝒓𝒂 𝒎𝒆𝒎𝒃𝒖𝒂𝒕:
1. Masukkan santan, gula dan daun pandan di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
2. Untuk menyediakan bahan pejal atau butir bubur pula, satukan tepung beras, tepung ubi, kapur sirih dan pati pandan. Kacau sehingga pekat dan likat.
3. Sudukan adunan ke dalam acuan (acuan kepingan logam berlubang)
4. Tekan keluar adunan melalui acuan sehingga jatuh kedalam air yang sedang mendidih di atas dapur.
5. Apabila butiran adunan telah masak, ia akan timbul ke permukaan.
6. Keluarkan dan toskan, kemudian masukkan ke dalam kuah santan yang telah dimasak di atas dapur yang berlainan.

JABATAN WARISAN NEGARA
Blok A dan B, Bangunan Sultan Abdul Samad,
Jalan Raja 50050 Kuala Lumpur
No. Tel : 03 - 2612 7200
No. Faks : 03 - 2604 4900

Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PAUTAN LUAR

Portal myGov
Malaysian Tourism Tax
SPRM
Perakaunan Akruan
Malaysia Super Corridor
MAMPU