Bangunan lama HSBC ini adalah merupakan sebuah bangunan zaman British yang dibina khas sebagai sebuah bank di sekitar tahun 1912. 

 

Bangunan ini menempatkan operasi Jabatan Warisan Negara Zon Selatan dan Galeri Warisan yang turut mempamerkan jumpaan hasil penyelidikan jajaran tembok kota Melaka.

 

Kajian penyelidikan dan pembangunan semula Kota Melaka telah dilaksanakan oleh Jabatan Warisan Negara bermula seawal 2007 hingga 2012.

 

Objektif utamanya adalah bagi menemukan bukti-bukti peninggalan sejarah yang berusia hampir 500 tahun.

 

Ekskavasi arkeologi telah dilakukan bagi merungkai kembali sejarah yang pernah terkandung di bumi Melaka Tapak Warisan Dunia. Antara jumpaan penting adalah jajaran Tembok Kota Melaka.

 

Hasil kajian yang dijalankan membantu memperkayakan lagi data maklumat terperinci mengenai Kota Melaka sehingga menjurus kepada pembinaan semula salah sebuah kubu Kota Melaka yang sangat penting iaitu Bastion Middleburg.

 

Kini bangunan ini bukan sahaja berfungsi sebagai Pejabat Zon Selatan Jabatan Warisan Negara yang merangkumi negeri Melaka, Negeri Sembilan dan Johor, tetapi juga berfungsi sebagai galeri pameran yang mempersembahkan perincian hasil penyelidikan Warisan Kota Melaka yang ditemui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pameran rangka lengkap manusia yang ditemui semasa kerja carigali arkeologi mencari jajaran tembok kota Melaka menjadi antara tarikan pengunjung ke Galeri Warisan.

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sudut bahan rujukan ilmiah terbitan Jabatan Warisan Negara

 

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mempamerkan artifak jumpaan carigali arkeologi di sekitar kawasan Core Zone Bandar Warisan Dunia di dalam Galeri Warisan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Penceritaan melalui pameran hasil penyelidikan mencari jajaran tembok Kota Melaka

Langgan Berita

Dapatkan Berita Terkini Percuma!

  • Berita Terkini
  • Acara Terkini
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Brown Green Pink Violet
Layout Style
Select menu