SENARAI MANUSKRIP WARISAN KEBANGSAAN

 

 

 

 

PERIBAHASA

PERIBAHASA adalah salah satu bentuk bahasa kiasan orang Melayu yang melambangkan kekayaan khazanah perbendahaaraan warisan budaya bangsa dan menjadi perlambangan ketinggian intelektualan dan adab bangsa Melayu dalam berkomunikasi. Melalui peribahasa, maksud atau kehendak berupa nasihat, pedoman, petua dan teguran disampaikan secara berhemah kepada seseorang. Pada kebiasaannya, perilaku dan sifat alam sekeliling, tumbuhtumbuhan dan binatang akan digubah dalam bentuk ungkapan yang indah supaya sedap didengar dan tidak menyinggung perasaan. Ia boleh membawa pengertian selapis ataupun dua lapis. Peribahasa meliputi Simpulan Bahasa, Perumpamaan, Bidalan, Pepatah dan Perbilangan.

 

HIKAYAT PELANDUK JENAKA

Hikayat Pelanduk Jenaka mengisahkan tentang seekor pelanduk mempunyai kuasa dan kekuatan serta kebijaksanaan yang dapat menyelesaikan permasalahan di antara haiwan sehingga dia dilantik menjadi ‘Syah Alam di Rimba’.

Sastera rakyat ini telah dikesan sejak turun-temurun manakala manuskrip terawal dikenal pasti pada 1645M yang tersimpan dalam koleksi Perpustakaan Perancis. Hikayat ini pernah dilaporkan oleh G.H. Werndly dalam daftar berjudul Maleische Sparaakkunst yang ditulis di Tanah Melayu dan diterbitkan pada 1736.

Sarjana H.C Klinkert pada tahun 1885 menerbitkan 10 cerita bersiri mengenai pelanduk jenaka antaranya ialah Pelanduk Mendamaikan Harimau Dengan Kambing, Pelanduk Membunuh Raksasa, Beruang Tertakluk dan Kera Tidak Mahu Tunduk.