Top Icons

               

Berita JWN

MELENTUR BULUH DARIPADA REBUNGNYA: MEMPERKENALKAN PERMAINAN TRADISIONAL KEPADA GENERASI MUDA

  

 

Pepatah Melayu ada mengatakan ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’ yang membawa maksud jika hendak mengajar sesuatu, pengajaran itu harus bermula seawal usia muda supaya ia menjadi sebati dan lazim sehingga dewasa kelak. Justeru, pada 19 April 2019 yang lalu, Bahagian Warisan Tidak Ketara (BWTK) telah memenuhi jemputan pihak Tabika Perpaduan Apartment Anggerik, Puchong, Selangor Darul Ehsan bagi memperkenalkan permainan tradisional kepada kanak-kanak tabika berkenaan. Program ini telah disertai lebih kurang 20 orang murid berusia diantara 5-6 tahun dibawah pemantauan dua orang guru. Pengisian progam dilaksanakan secara demonstrasi dan hands-on bagi menarik perhatian minat mereka. Permainan yang dimainkan sendiri oleh kanak-kanak ini termasuklah galah panjang, tuju tin, congkak, batu seremban dan tutup botol. Ternyata kanak-kanak ini teruja mencuba semua permainan tradisional ini dan ini merupakan suatu pengalaman baru kepada mereka yang rata-rata lebih mengenali permainan berunsur digital seperti komputer, beyblade mahupun youtube. Program seumpama ini wajar diteruskan di semua peringkat pra-sekolah mahupun sekolah rendah dengan sokongan serta kerjasama ahli masyarakat sebagai satu bentuk pendedahan awal bagi mendidik generasi muda mencintai warisan kita.           

Jabatan Warisan Negara (JWN) mempunyai pelbagai bidang dan komponen seperti warisan tidak ketara, arkeologi, konservasi, penguatkuasaan dan lain-lain. Namun begitu, hampir semua bidang ini akan melibatkan kajian penyelidikan serta penulisan laporan dan penyelidikan. Hasil laporan dan penyelidikan yang berkualiti akan memastikan ia dapat dikongsikan sebagai rujukan pelbagai pihak.      

Bagi meningkatkan pengetahuan kakitangan JWN dalam penyediaan laporan penyelidikan yang berkesan, Bahagian Warisan Tidak Ketara (BWTK) telah menganjurkan ‘Kursus Penyediaan Laporan dan Kaedah Penulisan Laporan Penyelidikan’. Kursus ini telah berlangsung pada 8 Ogos 2019 yang diadakan di Pusat Pelancongan Malaysia, (MaTiC), Jalan Ampang Kuala Lumpur. Penceramah jemputan untuk kursus ini adalah Asst. Prof. Dr. Norzalifa bt. Zainal Abidin, daripada Kuliyyah of Architecture and Environmental Design, International Islamic University Malaysia (UIAM).

Banyak perkara menarik yang telah dikongsikan oleh penceramah sepanjang kursus ini berlangsung termasuklah; kaedah mencari sumber atau bahan dan tips untuk menyediakan dan merangka sesuatu penyelidikan, cara penulisan laporan yang betul serta format dalam menghasilkan laporan penyelidikan yang berkualiti. Berdasarkan perkongsian ilmu tersebut, para peserta diberi tugasan berkumpulan supaya dapat mempraktikkannya dan seterusnya membentangkan hasil perbincangan tersebut pada sesi petang.

Kursus ini ternyata dapat memberi dan menambah pengetahuan baru kepada para peserta dalam menghasilkan laporan penyelidikan yang betul. Semoga ilmu ini dapat digunapakai dalam menjadikan JWN sebagai pusat kajian dan rujukan warisan budaya negara.

 

 

 

 

Bengkel Songket: Representative List

of the Intangible Cultural Heritage of Humanity 2019

 

 

Pada 20-21 Mac 2019 yang lalu telah berlangsungnya Bengkel Songket: Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity 2019 di Hotel Grand Bluewave, Shah Alam, Selangor. Bengkel yang menjadi ruang perbincangan dan perkongsian idea itu diadakan untuk mengumpul dan memperkemaskan maklumat bagi Pencalonan Songket sebagai Warisan Dunia 2019 di bawah Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, UNESCO. Usaha murni yang dilaksanakan ini adalah bersesuaian dengan kehendak Borang Pencalonan UNESCO sebelum dihantar kepada pihak sekretariat UNESCO pada 31 Mac 2019. Selain itu, bengkel tersebut juga bertujuan mendapatkan persetujuan bersama dari semua pihak yang terlibat secara langsung dengan elemen songket. Justeru itu, bengkel tersebut telah disertai oleh beberapa wakil dari agensi-agensi kerajaan, pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO), para penyelidik, jawatankuasa pakar busana, tekstil dan seni hias diri serta para penggiat songket. Menerusi pelaksanaan bengkel tersebut, semua peserta telah menurunkan tandatangan sebagai tanda persetujuan untuk mengangkat dan mencalonkan songket bagi mendapatkan pengiktirafan  Warisan Dunia UNESCO. Dengan pengiktirafan ini diharapkan semoga ia menjadi pemangkin kepada generasi muda untuk lebih serius menceburi bidang seni kraf warisan Songket di samping dapat memartabatkan dan melindungi elemen songket daripada terus pupus.