Welcome to Jabatan Warisan Negara   Click to listen highlighted text! Welcome to Jabatan Warisan Negara Powered By GSpeech
All for Joomla All for Webmasters

Fungsi Pejabat Zon :

  1. Menjadi perantara pihak jabatan dengan stake holder, penduduk setempat, pemilik tapak, Objek Warisan dan Warisan Kebangsaan.
  2. Melaksanakan kerja penyenggaraan, pemantauan dan pembangunan tapak-tapak warisan yang telah diwartakan dibawah Akta Warisan Kebangsaan 2005.
  3. Menjalankan penyelidikan, kajian dan penyebaran maklumat berkenaan warisan ketara atau tidak ketara untuk daftar inventori sebelum diangkat sebagai Warisan dan Warisan Kebangsaan.
  4. Merancang dan melaksanakan program serta aktiviti pengembangan warisan dalam usaha memupuk kesedaran masyarakat untuk memelihara khazanah Warisan Negara pada peringkat zon.
  5. Menyelaras operasi harian galeri iaitu dengan mengatur taklimat dan lawatan berpandu serta merancang program dan aktiviti di galeri.
  6. Menjalankan pemantauan, pemeliharaan dan mempromosikan Warisan Dunia (UNESCO) yang terdapat pada peringkat zon.
  7. Membantu kerja-kerja konservasi monumen dan kerja penyelidikan arkeologi yang dijalankan diperingkat zon.
  8. Merancang dan melaksanakan program serta aktiviti pengembangan warisan dalam usaha memupuk kesedaran masyarakat untuk memelihara khazanah Warisan Negara.
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Brown Green Pink Violet
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech