Welcome to Jabatan Warisan Negara   Click to listen highlighted text! Welcome to Jabatan Warisan Negara Powered By GSpeech
All for Joomla All for Webmasters

Bahagian Warisan Tidak Ketara adalah suatu bidang Warisan yang menjadi keutamaan yang merangkumi sesuatu Warisan yang ‘bukan benda’ untuk dinikmati oleh pancaindera manusia. Tegasnya, Warisan Tidak Ketara bermakna sesuatu perbuatan atau gerak geri manusia yang boleh dilihat, disentuh, dirasa, dihidu, atau di dengari ketika ia di lakukan atau wujud, tetapi tidak lagi dapat dinikmati apabila ia tiada atau tamat.

Akta Warisan Kebangsaan 2005, menafsirkan bahawa Warisan Tidak Ketara adalah termasuk mana-mana bentuk ungkapan, bahasa, sebutan lidah, pepatah, lagu yang di hasilkan melalui muzik, not, lirik, boleh didengar, nyanyian, lagu rakyat, tradisi lisan, puisi, tarian, lakonan sebagaimana yang di hasilkan melalui seni pentas, persembahan teater, pengubahan bunyi dan muzik, seni mempertahankan diri, yang telah wujud atau wujud berhubung dengan Warisan Malaysia atau mana-mana bahagian Malaysia atau berhubung dengan Warisan masyarakat Malaysia.

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Brown Green Pink Violet
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech