Super User

Super User

Statement by Minister of Tourism, Arts and Culture Malaysia, YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri for the UN General Assembly High Level Event on Culture and Sustainable Development at UN HQ, New York.
Tuesday, 27 April 2021 10:30

BEKA UBI KAYU

BEKA UBI KAYU
Beka ubi kayu ialah sajian manisan warisan Melayu yang terkenal di negeri pantai timur iaitu Terengganu ataupun Kelantan.
Kuih tradisi ini dihasilkan dengan dua lapisan. Di bawahnya terdapat parutan ubi kayu yang diolah dengan gula nisan atau gula gerek. Manakala lapisan atasnya pula diperbuat daripada campuran santan pekat, tepung beras, air dan garam.
Dihasilkan dari parutan ubi kayu segar dan dinikmati bersama santan pekat, menjadikan hidangan yang mempunyai rasa lembut dan manis ini sememangnya sukar untuk ditolak kerana rasanya yang sangat enak.
Video Kredit: Chef Johari Bin Edrus (Chef Jo)
Tuesday, 13 April 2021 13:02

RENDANG TOK

RENDANG TOK

Video Kredit: Chef Alina Shuhaidah Binti Mohammad Ramly

Rendang Tok adalah juadah tradisional negeri Perak. Secara tradisinya, Rendang Tok dibuat daripada daging kerbau.

Bahan-bahan yang digunakan adalah sama seperti rendang biasa cuma perbezaannya adalah rendang menggunakan rempah ratus seperti kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, jintan manis, jintan putih, ketumbar yang disangai dan dikisar halus.

Selain itu, Rendang Tok juga menggunakan gula melaka serta isi kelapa yang dihiris nipis.

Justeru, bahan-bahan tersebut yang membuatkan Rendang Tok istimewa daripada rendang yang lain dan sangat enak dinikmati dengan lemang dan ketupat sewaktu lebaran.
Di negeri Perak, Rendang Tok seringkali dihidangkan di majlis-majlis kenduri seperti kenduri kahwin, pertunangan, cukur jambul dan kesyukuran.
Tuesday, 30 March 2021 11:42

Doku Siri 1 - OMARA (WAKOH)

JABATAN WARISAN NEGARA
Blok A dan B, Bangunan Sultan Abdul Samad,
Jalan Raja 50050 Kuala Lumpur
No. Tel : 03 - 2612 7200
No. Faks : 03 - 2604 4900

Emel : info@heritage.gov.my

 
BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable